Mençuna Şelalesi
Doğu Karadeniz bölgesinde en çok tercih edilen tatil noktalarından biri olan Artvin Arhavi, doğa severler tarafından dört mevsim ziyaret edilir. Özellikle bölgede yer alan Mençuna Şelalesi hakkında pek çok olumlu yorum yapılmıştır. Arhavi ilçesinin merkezinden 15 km uzakta olan Mençuna Şelalesi ülkedeki en yüksek şelale olarak bilinir. Bunun da etkisiyle tatilciler Mençuna şelalesi konaklama ve Mençuna Şelalesi nerede diye araştırıp tatil rotalarını oraya çevirmektedir. Eşsiz doğa manzaralarına sahip olan bölgeyi ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistler Mençuna Şelalesi’ne nasıl gidilir diye araştırıp hemen yola çıkmaktadır. Hem özel araçla hem de taksi ile ulaşım imkanının olması ziyaretçiler açısından avantaj sağlamaktadır. Kendi aracıyla gelecek olanlar için internet üzerinde Mençuna Şelalesi nerede, yol tarifi güncel ve anlaşılır olarak yer almaktadır.
Mençuna Şelalesi Hakkında Bilgi
Kelime anlamı olarak bakıldığında Mençuna Lazcada “yanaşma” anlamına gelmekte ve kelimenin kökeninin aslen hangi dile ait olduğu bilinmemektedir. Halk arasında bu kelime daha çok “ulaşılması zor olan yer” manasında kullanılmaktadır. Şelaleden dolayı bölge de zamanla Mençuna ismi ile anılmaya başlanmıştır.
Artvin’in merkezi ilçelerinden biri olan Arhavi Mençuna Şelalesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Kolay ulaşılabilir olması sebebiyle bu doğal güzellik her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir.
Özellikle bahar aylarında karların erimesi ve yaz yağmurları ile şelalenin debisi artmaktadır. Bu dönemlerde bölgede adeta bir görsel şölen yaşanmaktadır. Her sezonu ayrı güzel olan şelalenin döküldüğü kısım yüzme için de uygundur. Aynı zamanda dağlardan gelen temiz göl suyu içilebilme özelliğine de sahiptir. Yaklaşık 600- 700 metre yüksekliği bulunan şelale ortalama 90 metre yükseklikten akmaktadır. Üstelik bu manzarayı seyretmek için ziyaretçilerin herhangi bir ücret ödemelerine de gerek yoktur.
Mençuna Şelalesi Nerede?
Mençuna isimli şelale Artvin’in denize kıyısı bulunan ilçelerinden biri olan Arhavi’de yer alır. Mençuna şelalesi nerede diye merak edenler, şelale konum olarak Kamilet Vadisi içerisindedir. Kamilet Vadisi ülkedeki en önemli doğal alanlardan biri olarak kabul edilir. Vadi henüz resmi koruma altına alınmamıştır. Bu özellikler şelale için de geçerlidir.
Şelaleye giderken kullanılan yol dar olup ortalama yirmi metre aralıklarla ceplere sahiptir. Bu sayede yol çift araç geçişine uygun hale gelmektedir. Yolda asfalt bulunmasına karşın tek şeritli gidilmektedir.
Mençuna Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?
Mençuna Şelalesi’ne nasıl gidilir? diye merak eden gezginciler için şöyle tarif edebiliriz. Mençuna Şelalesi’ne gitmek için genellikle dağlık yollara uygun özel araçlar kullanılır. Her ne kadar zor olsa da bazı yürüyüş severler Arhavi merkezden 15 kilometrelik yolu yürüyerek de gidebilirler. Buna alternatif olarak bisikletle de gidilebilir. Aynı zamanda otostop çekme imkanı da vardır.
Bölgeye kendi aracıyla gidecek olanlar Karadeniz sahil yolunu takip ederek internetten edindikleri yol tarifini kullanabilirler. Bölgenin yakın konumda bulunması sayesinde birkaç dakika içerisinde rahatça ulaşım sağlanabilir. Şelaleye özel araç yerine taksi ile gidecek olanlar ortalama 70 liraya bölgeye varabilir. Ulaşım seçenekleri bu şekilde olup şelaleye toplu ulaşım olanağı mevcut değildir.
Mençuna Şelalesi Yol Tarifi
Mençuna Şelalesi yol tarifi konuma göre değişecektir. Rize ya da Trabzon tarafından gelecek olan misafirler Arhavi ilçesine varmadan Ortacalar tabelasını takip etmelidir. Tabeladan sağa dönülür ve ardından Mençuna Şelalesi tabelaları izlenir. Bu yolculukta dere sol tarafta kalacaktır. Çifte Kemer Köprüler’e kadar bu şekilde devam edilir.
Batum ya da Artvin’den gelecekler ise Arhavi’ye girmelidir. Dere takip edilerek beton köprü geçilir ve sola dönülür. Daha sonra sırasıyla Ortacalar ve Mençuna Restoran ya da şelale levhaları takip edilir. Böylece Çifte Kemer Köprüler’e kadar gidilir.
Çifte Kemer Köprüler geçilir ve ardından sağa dönülür. Bu durumda dere sağ tarafta kalacaktır. Yaklaşık 3,5 kilometre kadar yol boyu devam edilir. Daha sonra Çay Alım Yeri ve Mençuna Restoran görüldüğünde araç oraya park edilebilir.
Şelalenin yanına kadar araçla gitmek mümkün değildir. Araç otoparka park edildikten sonra ortalama otuz dakika boyunca yürümek gerekir. Yol boyunca hafif yokuşlar bulunur. Patika yola çıkmadan önce hazırlıklı olmakta yarar vardır.
Şelalesi Kaç Metre?
Ortalama 90 ile 100 metre yükseklikten dökülen Mençuna Şelalesi’nin su seviyesinin yükseldiği dönemlerde akıntı korkutucu bir görünüme sahiptir. Su rüzgarı fazla olduğundan bu dönemlerde şelaleye çok fazla yaklaşmak mümkün değildir. Şelale iki kademe olarak dökülmektedir. Şelaledeki su Sazlık Yaylası’nda bulunan küçük ırmakların birleşmesinden gelir.
Mençuna Şelalesi Kaç Kilometre?
Mençuna Şelalesi’ne gitmek istenilen noktaya göre kilometre hesabı yapılır. Trabzon havalimanından gelecekler için mesafe yaklaşık 160 kilometredir. Arhavi merkeze ise ortalama yirmi kilometre uzaklıkta bulunur. Rakım olarak bakıldığında ise şelale 700 metre rakıma sahiptir. Yakınlığı ve özgün görünümü sayesinde bölge tur firmaları tarafından her sezon ilgi görmektedir
Mençuna Şelalesi Konaklama
Şelalesi bölgede tek turistik yer olduğundan o civarda konaklamaya müsait en uygun yer Mençuna Konakları’dır. Gezginlerin en gözde yerlerinden biri olan şelale ve doğa manzarası konaktan da izlenebilir. Konak şelalenin tam karşısında yer alır. Diğer beton binalara kıyasla konaklar ahşap bungalov ev tarzına sahiptir. Bu nedenle doğayla uyumlu olmasıyla da dikkat çeker.
Dere, şelale ve orman manzaralı olarak hizmet veren konaklar yöre mimarisini yansıtır. Mençuna şelalesi konaklama kapsamında müşterilerin istek ve talepleri dikkate alınır. Müşteri memnuniyeti odaklı hizmet verilmektedir. Konak içerisinde tatilcilere ev konforu sunulmaktadır. Odalarda gün içerisinde ihtiyaç duyulacak tüm malzemeler eksiksiz şekilde yer alır. Mençuna şelalesi konaklama doğal ve modern çizgilerin bir arada bulunduğu konak şehrin gürültüsünden tamamen uzaktır. Bu nedenle hem gezginler hem de balayı çiftleri tarafından ilgi görmektedir. Bölgedeki en uygun konaklama seçeneği bungalov evler olduğundan gitmeden önce rezervasyon yaptırmakta yarar vardır.
Mençuna Konakları hizmetin yanı sıra fiyat olarak da en avantajlı seçeneklere sahiptir. Memnuniyet odaklı hizmet verildiğinden fiyatlar da her zaman ekonomik olarak belirlenir. Erken rezervasyonda indirim olanakları da vardır.
Mençuna Şelalesinde Restaurant
Şelaleye yakın konumda bulunan Mençuna restaurant her damak tadına hitap eder. Burası gezintinin ardından yemek yiyip dinlenmek isteyenler için birbirinden hoş lezzetlere sahiptir. Restaurant içerisinde yöresel yemekler daha fazla ilgi görmektedir. Özellikle bunlar arasında Otlu Muhlama restoranın en çok tercih edilen tatlarından biri haline gelmiştir. Bunun yanı sıra tatilciler restoranda turşu kavurma, Akçaabat köftesi, laz böreği, alabalık, kara lahana sarması, peynir tava gibi yöreye özgü lezzetler de bulabilir. Bunların her biri günlük olarak hazırlanmakta ve ziyaretçiler taze olarak sunulmaktadır. Restoran yaklaşık 200 kişiyi ağırlayacak kapasiteye sahiptir. Böylece hem yemek hem de kahvaltı için tercih edilebilir. Ayrıca restoran içinde lavabo, mescit, tuvalet gibi alanlar da vardır.
Mençuna Şelalesi Kamp Yerleri
Mençuna Şelalesi kamp için uygun alanlardan biridir. Ancak bölgede ücretli kamp alanı mevcut değildir. Genellikle ziyaretçiler Mençuna Restaurant ve Mençuna Konakları bölgesinde kamp yapmaktadır. Şelale Kamilet Vadisi içinde yer aldığından bu bölge kamp için oldukça idealdir. Kamp yapan misafirlerin yemek ve kahvaltı ihtiyaçlarını bölgede yer alan Mençuna Restaurant’tan karşılamaları mümkündür. Buranın hem güvenli olması gem de ek hizmetler içermesi kampçılar için restoran çevresini daha uygun hale getirmektedir. Aynı zamanda bölge yağışlı havalarda korunmak için de uygundur.
5 yorum
Mençuna şelalesi Artvin Arhavi ilçesindedir. Artvin’de en önemli gezilecek ve görülecek yerler arasında yer alır. Karadenize giderseniz mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Türkiye’de en yüksek şelalelerden biri olan Mençuna şelalesi araç yolundan 25 dakikalık yürüme mesafesindedir.
[…] ve turizm denildiğinde ilk akla gelen ilçelerden biri de Arhavi. Arhavi’ de Çifte Köprüler, Mençuna Şelalesi, Ciha Tepesi, Yaşam Tarzı Müzesi’ni gezerken bungalov kafelerde soluklanabilir, bungalov […]
[…] Artvin kalınacak yerler arasında Mençuna Konakları Artvin Arhavi’nin turizm incisi Mençuna Şelalesi karşısında, eşsiz manzaralı, taş odalarıyla konuklarına hizmet veriyor. Artvin konaklama […]
[…] Kemer Köprüsü ile karşılıyor. Moloz ve kesme taşlardan inşa edilen bu köprüden geçerek Mençuna Şelalesi’ne ulaşılıyor. Birbirine dik planlanan iki köprüden oluşan Çifte Kemer Köprüsü’nü kimin […]
[…] en çok tercih edilen balayı otelidir. Mençuna konakları hemen yanı başında bulunan Mençuna Şelalesi ile doğanın kalbinde bir tatil deneyimi sunar. Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan tesis, […]